Recension Terraforming Mars

Terraforming Mars logo

Introduktion

Detta spel har varit en ofantlig succé för spelmakaren, Jacob Fryxelius och några av hans bröder som hjälpt honom med det grafiska och såklart utveckling och test av spelet.

Få brädspelsintresserade har missat detta spel, men jag tänker ändå skicka ut en recension av spelet här ifall någon missat denna guldklimp. :)
Som titeln antyder går spelet ut på att "Terraforma" Mars, dvs göra planeten beboelig av människor. Detta görs av gigantiska företag som tävlar om resurser och städer på den röda planeten, i en inte allt för avlägsen framtid.
Varje företag har sina specialiteter, och de finns många att välja på.
Det företag som ansetts hjälpt till med Terraformingen av Mars mest, är vinnaren av spelet, som utspelar sig under hundratals år.
För att mäta detta används parametrar såsom medetemperatur vid ekvatorn, antal % av ytan som är täckt av vatten, samt syrehalten i atmosfären.
Jacob är kemist i grunden, och hela spelet är väldigt vetenskapligt.

Fakta

Designer: Jakob Fryxelius.

Komponenter

Speltid: 90-180 min, beroende på antal spelare och spelläge.

Antal spelare: 1-5, spelet är ett utmärkt solospel.

Komplexitet: 6/10

Översikt

Stora korporationer har påbörjat omvandla Mars yta för att kunna skapa en beboelig miljö för mänskligheten att expandera till. Varje spelare är ett sådant företag som genom sina handlingar bidrar till att höja temperaturen på Mars, öka syrgasnivån och bilda stora oceaner. Det handlar om resurshantering samt spelandet av projektkort som hjälper till att påverka dessa tre viktiga parametrar, till dess att samtliga har uppfyllts varpå en sista spelrunda inleds. Därefter vinner den spelare som under spelets gång har lyckats samla ett högre jordomvandlingsvärde.

Förberedelse

-Rätt mycket meck, men går rätt snabbt om man hjälps åt. 10 min.
Spelarna viker upp spelplanen och placerar ut de tre, vita räknekuberna i botten på mätarna för jordomvandlingsvärdet (TR), syrgasnivån samt temperaturen.
De dubbelsidiga brickorna för grönområden och städer placeras i staplar och resurskuberna sorteras efter sina tre färger och tillika valörer.
Projektkorten blandas och bildar en draghög från vilken spelarna tar 9 kort vardera.
Varje spelare tar även ett resurssamlarark och plastkuber av valfri färg. Med plastkuberna märker varje spelare upp sina startresurser och 20 TR.

Spelets gång

Spelarna turas om med att antingen utföra en eller två handlingar vardera eller passa. När samtliga spelare har passat genomgår man en fas för att förskaffa nya resurser, varpå en ny spelrunda inleds och spelarna då först och främst kan få tillförse sig med nya projektkort.

Genom att hantera sina resurser på resursarket kan spelarna spela ut projektkort från sin hand, vilka i sin tur bidrar till att Mars yta så sakteliga blir beboelig. Bortsett från att kosta resurser såsom järn, energi eller pengar så ställer många spelkort även krav på en viss typ av miljöomständighet för att kunna spelas ut, såsom en exakt temperaturnivå eller ett visst antal oceaner.

Spelarna har även 5 standardprojekthandlingar tillgängliga som de alltid kan betala pengar för att få utföra, där man ej begränsas till några förutsättningar.
Att utföra handlingar som medför utplacerandet av grönområden bidrar till att syrgasnivåerna stiger, medan värmekonsumtion höjer temperaturen och spelarna belönas då även med jordomvandlingspoäng (TR) för detta. Grönområden samt stadsbrickor är även de värda poäng när spelet väl avslutas.
När mätaren för syrgasnivån och temperaturen har nått max, samt alla oceanbrickor har placerats ut, spelar man en sista spelrunda och därefter omvandlas spelarnas kvarvarande pengar till TR, med extra TR från särskilt utspelade projektkort.
Den spelare som har nått längst på TR-mätaren har vunnit.

Här har spelet nått sitt slut, Mars är täckta av stora skogar av hav. Mäktigt :D

Vår åsikt

Terraforming Mars är det hetaste spelet på marknaden och en av de bästa spelen som har gjorts i vår mening. Gillar man Sci-Fi, eller Astronomi, eller vetenskap, är detta ett fantastiskt spel. Om inte, så är det ändå värt att spela.
Betyg: 9/10
Det var allt, hoppas ni tyckte om denna recension av Terraforming Mars.

Kolla in denna artikel om den senaste Terraforming Mars expansion, dock på Engelska. Den ryktas heta Terraforming Mars: Turmoil, och där kan man även läsa om Terraforming Mars Legacy.
Det är också en ny version av spelet på gång, kolla Terraforming Mars: The Dice Game.
Ni bör även fixa sleeves till korten, så kolla in the dessa tips: Terraforming Mars sleeves
Kolla också in Terraforming Mars review
Terraforming Mars ska kosta ca 50 euro, kolla här om du är intresserad av att köpa spelet.