Recension Biblios

Biblios logo

Introduktion

Först och främst är Biblios inte ett brädspel, det är mer av ett kortspel och ett mycket bra kortspel. Faktum är att man kan säga att det här är en perfekt "filler" (Du vet, den typ av spel du spelar mellan spel eller när du väntar på någon. Eller kanske som ett sista spel när timmen blir sen).
-Om man skulle påstå något sådant, skulle man ha rätt.
Biblios tar ungefär 20-30 minuter att spela, inklusive förberedelser, det är lätt att lära ut, man kan spela det MÅNGA gånger, och passar nybörjare som hardcore-gamers.
Låter det bra? Tja, luta dig tillbaka och njut av denna recension av Biblios. :)

Fakta

Designer: Steve Finn

Komponenter

Översikt

I Biblios är du en abbot av ett medeltida kloster som konkurrerar med andra abbotar för att skapa det största och bästa biblioteket med heliga böcker.
Oroa dig inte, temat är kanske inte det roligaste men det spelar faktiskt ingen roll i detta fall.
För att göra det måste du samla olika typer av skrifter, lärare, färger och andra objekt som behövs för ett sådant bibliotek. Dessa är representerade i olika typer av kort.
Du behöver också pengar, för att köpa fler av dessa varor på auktioner, och du måste vara i god ställning med biskoparna. Dessa är också representerade av kort från samma lek. Spelet är uppdelat i två faser, "Donationsfasen" och "Auktionsfasen", där den första tar upp ungefär 2/3 av speltiden. I slutet av matchen jämför spelarna sina poäng i olika kategorier, och vinnaren får så många poäng som tärningen i den kategorin visar.

Förberedelse

Den här delen går på ett kick, du blandar korten, tar bort en viss mängd nedåtvända kort som beror på spelarens räkning, lägg tärningarna på deras motsvarande ställen, med numret 3 pekande uppåt. Boom, du är redo att köra.

Spelets gång

Spelarna drar ett kort vid tiden och måste bestämma vad man ska göra som var och en. Detta är en mycket enkel mekanik som fas 1 kretsar runt, och det är briljant;
-Aha, du drog ett ganska bra kort för din samling, hmm vad ska du göra? Ge den motståndaren, ta den till din hand och därmed inte får ta några fler kort resten av den här rundan, eller lägger den med ansiktet nedåt i auktionshögen?
Det är runt dessa val som dilemmat kretsar när det är din tur och det är fantastiskt, känslan när du har lyckats ge dina motståndare de värsta korten, få den bästa själv och den näst bästa i auktionshögen är helt enkelt fantastisk. "Press-your-luck" mekaniken när den är som bäst.
Så, vad är ett bra kort du undrar? Tja, det här spelet handlar om att samla de flesta poäng i en given kategori (färg), för att få tärningen av den korrespondentkategori, och tärningen bestämmer poängen.

I det här exemplet vinner den som får flest poäng i den bruna kategorin, den bruna tärningen. För närvarande är det värt 5 poäng.

Det finns också kort som höjer eller sänker en kategoris status med biskopen. Detta betyder det att du kan höja eller sänka värdet på en eller två tärningar. Dessa kort är oerhört viktiga i slutet av spelet.
Auktionsfas: Auktionshögen blandas och sedan spelar nuvarande spelare det övre kortet och lägger ett bud på det kortet. Nästa spelare har möjlighet att bjuda högre eller vika sig. Spelaren med det högsta budet vinner kortet. Med andra ord, en ganska standard auktionsförfarande.
När man budar på biskopskort eller kategorikort använder spelarna sina penga-kort. När man budar på penga-kort budar man genom att ange ett antal kort de är villiga att kassera från sin hand för att få det penga-kortet.
Spelaren X vet till exempel att han / hon inte kan vinna orange kategori, så det kan vara värt att kassera de två korten han har för lite mer pengar. I det här skedet har spelarna en ganska bra idé om hur de ligger till i en viss färg, för de vet vilka kort de har lagt i auktionshögen och de har en aning om vad motståndarna har tack vare de korten som las upp i fas 1.
Detta fortsätter tills leken är uttömd.
Spelarna jämför färgerna en efter en, och vinnaren av varje färg får tärningen. Tärningarna kan vara värda 1 till 6 poäng beroende på hur spelarna har använt biskopskorten. Så du kan vinna trots att du bara vann 1 färg.
Självklart är spelaren med den totala summan av poäng på sina tärningar vinnaren.

Vår åsikt

För att sammanfatta det hela, är Biblios ett av de bästa kortspelsspelen enligt oss, och ett av de bästa, om inte DEN bästa "fillern".

Letar du efter reglerna till Bilios? Då behöver du inte leta längre, här är länken: regler Biblios.

Denna recension är översatt från https://www.boardgame-news.com/reviews/details/biblios