Kortspel - Chicago

Kortspelet Chicago

Kortspelet Chicago är en gammal klassisk variant av Poker som passar att spela även utan att satsa pengar. Detta kan med all fördel spelas av familjer som kompisgäng, och det passar även bra med 2 spelare, kort och gott; ett mycket bra kortspel!
Det finns väldigt många olika varianter av kortspelet Chicago, och vi kommer lista ett gäng av dessa här.
Historien bakom spelet är enligt utsago att man började spela Chicago i Sverige någon gång på en underground klubb i Stockholm på 80-talet.

Chicago - Överblick

Antal spelare: 2 - 5.

Speltid: 30-60 minuter.

Förberedelse: Snabb.

Hur spelar man Chicago?

Inledning

Notera att denna förklaring förutsätter att man känner till de grundläggande koncepten av Poker.

Man använder en vanlig kortlek utan jokrar. Det första man gör är att väljer en ”dealer” som delar ut 5 kort till vardera spelare. Rollen som dealer kommer att vandra medurs efter varje runda.
Varje spelare ska med de 5 kort hen blivit delade skapa en så bra poker hand som möjligt, och detta uppnår man med 2 byten av kort där man får byta ut så många kort man vill från sin hand. Alla kort som spelare får och byter ut är hemliga. Om man väljer att byta ett kort, kan man få detta uppvänt, och vill man ha det uppvända kortet tar man det, annars får man en till chans med ett nedvänt kort.
Vid varje byte frågar dealern vad spelarna har på handen och den har som har den bästa handen får poäng (mer om poäng i tabellen nedan). Spelarna avslöjar inte exakt vilka kort de har, bara om man har tex. triss eller stege.

Spela ut korten

När alla byten är klara kommer man spela ut korten i form av ”stick” dvs den spelare som sitter till vänster om dealer börjar att spela ett kort, och sedan ska övriga spelare försöka lägga ett högre kort i samma färg. Färg måste följas, och alla spelar enbart ett kort var. Om man inte kan följa färg måste man lägga ut ett kort i en annan färg, men man kan inte vinna sticket oavsett vilket kort man lägger ut.
Den spelare som lagt det högsta kortet tar hem sticket och får inleda nästa runda av utspel, vilket sker på samma sätt. Det viktiga är dock att ta det sista sticket, då det är just detta stick som ger poäng.
Efter alla rundor är spelade jämför man pokerhänder och den spelare som har bäst hand får poäng.

Att ta Chicago

Under spelets gång har man en chans att ”ta Chicago”, det vill säga ta alla stick under en spelomgång. Om en spelare vill försöka detta meddelar hen detta innan utspel har inletts. Denna spelare får börja denna omgång oavsett vems tur det var egentligen.
Om flera spelare utropar att de vill försöka ta Chicago samtidigt är det spelaren närmast dealern som har förtur, detta kan man göra för att tex hindra en spelare man misstänker kommer vinna om denne får igenom sin Chicago, även om man kanske inte tror att man vinner själv. Att börja är lite av ett måste om man ska ta hem samtliga stick.
Lyckas man ta Chicago får man hela 15 poäng men misslyckas man får man 15 minuspoäng. Notera även att varje spelare bara får försöka ta Chicago en gång under spelets gång.

Spelets slut / Vem vinner?

Den spelare som först lyckas få 52 poäng eller mer vinner spelet.

Poäng

Om flera spelare har tex färg eller färgstege är vinnare först hjärter, sedan spader, ruter, och slutligen klöver.

Varianter

Detta kortspel har ett helt gäng varianter som gör spelet lättare eller svårare. Vad som passar sig och dina vänner bäst får ni avgöra själva :)


Like:a gärna denna på facebook! Kolla även in andra spelregler :)

Gillar du kortspel? Kolla in Marvel: Legendary, ett helt underbart kortspel.

Gillar du brädspel? Kolla in Terraforming Mars expansionerna till det fanstiska spelet Terraforming Mars, vilket vi har en recension av.


kortspel Chicago kortspel poker variant regler familjespel